Tinkerhästen

I dag finns det uppskattningsvis ca 1000 Tinkerhästar här i Sverige, de flesta har importerats från Irland eller England under de senaste åren. Nu börjar det även förekomma svenskfödda Tinkerhästar och det finns flera avelsvärderade hingstar i landet.

Tinkerhästen är på många vis en god allroundhäst och köps ofta som familjehäst. Det man dock ska tänka på är att det är en väldigt stark hästras både fysisk och psykiskt, så man bör tänka sig för om man är ovan eller har ett handikapp. Då bör man välja en lite äldre, välutbildad Tinkerhäst.

Tinkerhästen finns i flera olika varianter och delas in i tre olika sektioner beroende på typ. Vanner är den tunga men ändå graciösa draghästtypen med en mankhöjd på 156-170 cm, Grai är av lättare allroundtyp med en mankhöjd på vanligen 135-156 cm, samt Cob med mankhöjd på 135-156 cm som, enkelt beskrivet, är en mindre variant av Vanner och en kraftigare, mer satt variant av Grai. Gemensamt för alla tre sektionerna är att det är en tung till medeltung häst av kallblodskaraktär.

Det mest rastypiska tecknen hos Tinkerhästen är det rikliga hovskägget, som dock kan variera i mängd från mycket rikligt på de tyngre varianterna till mindre mängd på de som är lättare i typen, samt det lugna och harmoniska temperamentet.

(Mer fakta finns i rasstandarden)